Tips voor het acrylverf schilderen

0
228
blog placeholder

Er zijn ontzettend veel tips, welke het schilderen met acrylverf kunnen vereenvoudigen. Denk hierbij aan tips voor het mengen, verdunnen en verwijderen van acrylverf. Hieronder zullen we een aantal tips kort beschrijven, zodat je deze meteen kunt toepassen tijdens het schilderen. Het betreffen zowel speciale als algemene technieken.

Acrylverf gebruiken als olieverf

Het is natuurlijk ontzettend handig als je de voordelen van acrylverf en olieverf kunt combineren. Gelukkig kun je acrylverf op een manier gebruiken, waardoor het net olieverf lijkt. Zo kun je bijvoorbeeld een ‘stay wet’ palet gebruiken. Met behulp van dit palet kun je namelijk de droogtijd van de verf verlengen, waardoor je deze voor een langere tijd kunt gebruiken. Naast het palet kun je ook kiezen voor een soort van ‘wetting spray’. Dit is eigenlijk een bevochtigingspray waarmee je net als bij het palet ook weer de verf langer kunt gebruiken, omdat deze beter mengbaar zal worden. Je zou misschien denken dat deze spray met name uit water zal bestaan, maar niks is minder waar. De spray bestaat namelijk uit een medium op basis van acrylhars en kan zowel op dunne als dikke lagen verf gebruikt worden. Echter kan bij regelmatig gebruik wel vel vorming ontstaan op de verf.

Penseel haren dichter bij elkaar brengen

Wanneer je een penseel voor een langere tijd gebruikt zullen de haren uit elkaar gaan staan. Het kan dan verstandig zijn om deze weer bij elkaar te brengen. Dit doe je door het penseel eerst goed schoon te maken om vervolgens deze met wat zeep in te smeren. Hierdoor wordt het namelijk eenvoudiger om de haren weer dichter bij elkaar te brengen. Nu is het belangrijk om een kartonnetje om de haren te doen en deze vast te zetten met een wasknijper. Laat de haren een nachtje drogen en waarschijnlijk zullen deze daarna weer dichter bij elkaar staan.

Acrylverf verdunnen

Vind je de verf te dik? Dan kun je het beste water gebruiken om deze te verdunnen. Acrylverf is namelijk een verf op waterbasis, waardoor water het beste hulpmiddel is om het te verdunnen. Het is hierbij belangrijk om dit in delen te doen. Hiermee bedoelen we dat je niet in één keer een grote hoeveelheid acrylverf moet gaan verdunnen. Bepaal daarom van te voren de hoeveelheid benodigde acrylverf en doe dit bijvoorbeeld in een kommetje. Doe er wat water bij en meng het geheel door elkaar. Is de acrylverf voldoende verdund? Dan kun je het gaan gebruiken op het schildersdoek. Wanneer je de verf teveel verdund zal je namelijk druipers krijgen op het doek.

Kleuren mengen

Met behulp van alleen de primaire kleuren (rood, geel en blauw) kun je elke wensbare kleur mengen. Daarnaast gebruiken veel kunstenaars ook nog zwart en wit om de kleuren donkerder of lichter te maken. Als je twee primaire kleuren met elkaar zou mengen krijg je een secundaire kleur. Denk hierbij aan de kleuren oranje, groen en paars. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de verhoudingen. Wanneer je bijvoorbeeld groen wilt mengen met meer blauw dan geel, zal deze donkerder van kleur zijn. Dit wordt ook wel de intensiteit van de kleur genoemd. Als je drie kleuren met elkaar zou mengen krijg je een tertiaire kleur. Denk hierbij aan de aardkleuren, zoals bijvoorbeeld de kleur bruin.

Temperen van kleuren

Ben je aan het schilderen en wil je een kleur minder helder maken, dan kun je deze temperen. Dit kun je doen door middel van het aanbrengen van kleurcontrasten en het uitbreiden van de detaillering. Daarnaast worden getemperde kleuren met name gebruikt in de achtergrond. Hierdoor zal het onderwerp (focuspunt) van het schilderij meer opvallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here