Spiraaltje, een betrouwbaar anticonceptiemiddel

0
4
blog placeholder

Wat is het spiraaltje
Het spiraaltje is een kunststof (met uitzondering van het koperspiraaltje) ankertje van 24mm tot 36mm lang en wordt bij de vrouw ingebracht om baarmoederslijmvlies eicellen niet de mogelijkheid te bieden om zich er te nestelen.

Verschillende soorten spiraaltjes
Er zijn verschillende soorten spiraaltjes verkrijgbaar. Ieder spiraaltje heeft zo zijn eigenschappen. Het normale spiraaltje is van plastic, heeft een werking van circa 5 jaar, voorkomt de zwangerschap en is snel te verwijderen. De koperspiraal is erg betrouwbaar, heeft een werking van circa 10 jaar maar als nadeel dat de menstruaties iets heftiger zijn. Het hormoonspiraaltje werkt net als het spiraaltje circa 5 jaar, zorgt dat menstruaties niet of nauwelijks aanwezig zijn en is heel betrouwbaar.

Wanneer wordt het spiraaltje ingebracht?
Doorgaans wordt het spiraaltje ingebracht tijdens of vlak na de menstruatie om er zeker van te zijn dat de vrouw niet zwanger is. Om er zeker van te zijn dat het spiraaltje juist is ingebracht vindt er doorgaans na 6 weken een controle plaats. Zelf controleren kan ook, raadpleeg hiervoor de arts.

Kan ik het spiraaltje gebruiken
Het spiraaltje is in principe geschikt voor iedere vrouw. Het maakt niet of u wel of geen kinderen hebt. Het koperspiraaltje minder geschikt als u pijnlijke menstruaties en last van bloedverlies heeft. In dit geval is het hormoonspiraaltje uitermate geschikt. Uiteraard kan een arts u hier alles over vertellen, laat u daarom goed informeren.

Na het inbrengen van het spiraaltje
Na het inbrengen van het spiraaltje kan duizeligheid voorkomen. Dat is de reden dat er na het inbrengen van het spiraaltje voor de rest van de dag rust wordt voorgeschreven. Om pijn tot het minimum te beperken kunt u pijnstillers slikken.

Voor een optimale werking is het verstandig de datum van het inbrengen van het spiraaltje en het type te noteren. Het spiraaltje langer laten zitten kan waarschijnlijk geen kwaad maar zou de werking wel verminderen. Het noteren van de datum kan een vervelende situatie dus voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here