Ongezonde stress – voorkomen is beter dan genezen

0
2
blog placeholder

Stress

Stress is een natuurlijke reactie van ons lichaam, het dient om je “alert” te maken op de momenten dat het echt nodig is. Vooral bij dieren is het effect van stress nog duidelijk waar te nemen. Wanneer een vogeltje ontdekt dat een kat hem snel nadert, krijgt het diertje een lichamelijke reactie en neemt, zonder na te denken, een instinctief besluit om of te vluchten, of het gevecht aan te gaan. De reactie die optreedt noemen we Stress.

Wat is gezonde stress

Gezonde stress is de stress die ons helpt in een flow te komen. Het helpt je om beter te presteren. Het is niet de variant waar we last van hebben. Je laat deze variant achter je en je komt weer tot rust.

Wat is ongezonde stress

Ongezonde stress is de soort waar we last van krijgen. Wanneer je lichaam en geest langdurig bloot wordt gesteld aan ongezonde stress, dan is je lichaam zelf niet meer in staat om tot rust te komen. Je lichaam is dit niet gewend en hier niet op gebouwd en geeft een protestreactie. Wanneer je last hebt van deze protestreactie, noemen we dit in de volksmond “stress”. In dit geval zou “overstressed” een betere benaming zijn.
Heb ik last van ongezonde stress?
Ongezonde stress openbaart zich in diverse stress symptomen. Een kleine selectie van de meest voorkomende symptomen:

  • Prikkelbaar zijn
  • Piekeren
  • Last van de schouders of de nek
  • Een blok in je maag hebben
  • Rusteloos en snauwerig zijn
  • Negatieve gedachten

Omdat stress erg gevaarlijk kan zijn, is het van belang er snel iets aan te doen en vooral, probeer het te voorkomen. Het traject om stress te reduceren, wanneer je lang aan ongezonde stress hebt blootgestaan, is moeilijker dan het voorkomen.
Er zijn een aantal tips om stress te reduceren:

Tips tegen stress

1. Neem rust, maar hier bedoelen we niet mee, ga op de bank zitten piekeren. Piekeren is één van de symptomen en veroorzakers van stress, dus beweeg, zoek afleiding en ga leuke dingen doen.
2. Relativeer
Relativeer of de dingen die je doet echt nodig zijn. Als die collega je om 16:00 uur nog een lastige vraag stelt, moet je dit dan nog vandaag doen of kan dit best een dagje wachten?
3. Praten
Praat erover met collega’s, vrienden, je familie en zeker je werkgever, wanneer je denkt dat de stress te maken kan hebben met werkgerelateerde zaken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here