Hebt u last van obstipatie?

0
3
blog placeholder

Iedereen kan last hebben van obstipatie. Het iets waar u zich niet voor hoeft te schamen: het kan namelijk vele oorzaken hebben. Hierdoor is de aanpak ook zeer divers.

Symptomen van obstipatie

De symptomen van obstipatie kunnen op vele manieren merkbaar zijn. Een van de symptomen kunnen plaatsvinden bij de dagelijkse ontlasting. Wanneer dit normaliter twee keer per dag plaats vind, en u consistent eenmaal per dag ontlasting heeft, kan dit duiden op obstipatie. Maar het kan ook andersom: dat u normaal éénmalig per dag gaat en nu ineens drie keer. Dat kan ook duiden op obstipatie. Buiten de ontlasting kan winderigheid duiden op obstipatie, hierbij is het zo dat u zich wellicht opgeblazen voelt. Daarnaast zijn blaascontrole problemen en ontlasting verlies aan de orde. Dit is vooral bij volwassenen het geval. Wanneer u hier last van heeft kunt u het beste een (online) dokter raadplegen voor meer advies.

Oorzaken van obstipatie

Wederom zijn er vele manieren. Oorzaken kunnen namelijk op diverse manieren hun oorsprong vinden. Een groot onderdeel kan zijn voeding. Wanneer u bijvoorbeeld te weinig vezels binnenkrijgt, kan uw stoelgang niet genoeg natuurlijke processen aanmaken. Ook kan het veranderen van uw norm een oorzaak zijn. Wanneer u normaal erg vasthoud aan een vast eetpatroon kan dit een oorzaak zijn. Zeker wanneer deze vrij plotseling en consistent is. Dit heeft namelijk een grote invloed op uw stoelgang en kan een oorzaak zijn van obstipatie. Nog een oorzaak die we niet mogen vergeten is stress. Dit is vooral bij kinderen van belang. Een psychologische factor. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn wanneer een kind zicht niet goed voelt. Of simpelweg niet naar de WC gaat wanneer dit moet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here