Nederland over op IBAN per 1 februari 2014

0
10
blog placeholder

Ondanks dat er momenteel een grootscheepse promotiecampagne loopt van de Nederlandse Bank, is nog lang niet iedereen in Nederland op de hoogte van deze grote verandering die over circa 1,5 jaar gaat plaatsvinden. Toch is het belangrijk om je nu al in het nieuwe systeem te verdiepen.

Single European Payment Area (SEPA)

Banken zijn al geruime tijd bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe universele betaalsysteem. De officiele naam voor het betaalsysteem is SEPA, wat staat voor Single European Payment Area. Een betaalstandaard in Europa wordt dus de norm, waarmee het straks een stuk eenvoudiger wordt om geld over te boeken naar een ander euroland.

Veranderingen overboekingen

Een groot nadeel van SEPA is het gebruik van een langer rekeningnummer. Omdat het IBAN nummer uit maar liefst 18 tekens bestaat is het straks moeilijk om je bankrekening te onthouden. Toch zijn er wel ezelsbruggetjes voor. Zo bevat de iBAN een landcode, een bankcode en je oude rekeningnummer. Verder wordt er nog een controlegetal bestaande uit twee cijfers toegevoegd. Ga je een bank- of spaarrekening openen? Ook dan krijg je te maken met de nieuwe IBAN nummers!

Wil je meer weten over de invoering van SEPA of wil je alvast je IBAN berekenen? Neem eens een kijkje op de website http://www.ibannl.org/. Hierop kun je tevens ontzettend veel informatie vinden over de komende veranderingen.

Actie vereist voor bedrijven

Bedrijven moeten er rekening mee houden dat ze tijdig aanpassingen doen aan het systemen. Zo zijn veel boekhoudpakketten nog niet aangepast aan het nieuwe systeem. Dit komt omdat bijna 70 procent van alle bedrijven nog niet goed op de hoogte is van IBAN en SEPA. De campagne Over op IBAN die momenteel wordt gevoerd door DNB moet daar meer druk achter gaan zetten. Voor consumenten is het iets eenvoudiger, die hoeven alleen maar te weten waar ze hun IBAN kunnen vinden. Gewoonlijk staat deze op je bankafschrift en anders kun je altijd via internet zoeken naar een iban check.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here