Asperges Koken

0
15
blog placeholder

Asperges schillen

Het schoonmaken van de asperges begint met het afsnijden van een stukje van de onderkant, ongeveer 1 tot 2 centimeter. Het gaat erom dat het droge, houterige deel eraf is. Daarna moeten de witte worden geschild. De meest makkelijke manier is om een dunschiller te gebruiken. Leg de asperge plat neer op een snijplank, houd deze bij het kopje vast en schil vanaf de kop naar de onderkant. De groene asperges hoeven niet te worden geschild. Bewaar de schoongemaakte asperges tot het moment dat ze de pan ingaan, in het water. Wie het geluk heeft asperges rechtstreeks te kunnen kopen bij de aspergeteler, hoeft normaal gesproken het onderkantje er niet van af te halen, of slechts een heel klein stukje.

Asperges Koken

Asperges koken is mogelijk in een speciale hoge aspergepan, met een netje. Hierbij kunnen de kopjes net boven het water uitsteken. Een gewone, ruime pan is ook prima. Leg de asperges voorzichtig in de pan met ruim water en een klein beetje zout. Voeg eventueel een klontje boter toe. Laat ze rustig koken, voor ongeveer 10 minuten (als richtlijn). De kooktijd van asperges is behoorlijk afhankelijk van de dikte van de stelen, maar ook is het zo dat sommige mensen liever beetgare groenten hebben en anderen iets verder gekookt. Ze zijn gaar als de onderkant zacht aanvoelt. Dit is ook te controleren door er met een vork even in te prikken. Een andere methode om de garing te controleren is door één asperge op een vork te laten balanceren. Als deze licht buigt, zijn ze goed.

Asperges smaken heerlijk met gebakken aardappeltjes of krieltjes, een hard gekookt verkruimeld ei en wat ham of zalm, plus natuurlijk een heerlijk sausje.

Asperges Bewaren

Asperges kunnen worden bewaard in de koelkast, maat het lekkerste zijn ze als ze zo snel mogelijk worden gebruikt. Eén of twee dagen na aankoop zijn ze nog prima, zeker als ze gewikkeld in een vochtige (thee) doek worden bewaard in de koelkast. Een andere mogelijkheid om deze groente te bewaren, bijvoorbeeld voor na het seizoen, is de asperges op de dag van aankoop enkele minuten te blancheren en daarna in te vriezen. Op deze manier kunnen ze gemakkelijk drie maanden worden bewaard.

Aspergeseizoen

Witte asperges van eigen bodem kunnen maar een korte tijd in het jaar worden gegeten, ongeveer twee tot drie maanden – van februari/begin maart tot en met juni. Dit is afhankelijk van het weer. Traditie is dat er geoogst wordt vanaf de tweede donderdag in april tot en met St. Jan (24 juni).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here